top of page

Vliegangst


Jarenlang heb ik niet gevlogen: de angst om te vliegen komt voort uit de wetenschap dat het alle duurzame ambities (vervoer met fiets en trein, verwarming op max. 17 °C, douchetimer, zonneboiler en zonnecellen op het dak) in één klap marginaal maakt.

Vorig jaar wel in het vliegtuig gestapt met als verantwoord doel om zonnestroom systemen te analyseren in Senegal. Ook dat moet heel succesvol worden om mijn vliegreis terug te betalen aan het milieu.

Even terug naar de feiten.

We hebben sinds het begin van de industriële revolutie in 1750 ongeveer 2000 gigaton CO2 (2000 miljard ton) uitstoot veroorzaakt en daardoor is de temperatuur op aarde gemiddeld 1°C toegenomen. Om de doelstelling van maximaal 2°C temperatuurstijging te halen, mag de totale uitstoot niet boven de 2900 gigaton uitkomen. We hebben dan nog maximaal 900 gigaton ‘budget’. Met 50 gigaton uitstoot per jaar is het budget over 18 jaar op.1

Een gigaton is natuurlijk heel veel, maar gelukkig zijn we ook met heel veel mensen op aarde. Om het makkelijk te maken reken ik het budget per persoon uit: 900 miljard ton met 7,5 miljard mensen is 120 ton CO2 per persoon. Als we dat verdelen over 18 jaar dan hebben we 6,7 ton CO2 per persoon per jaar te vergeven. En dat is inclusief de uitstoot van de boten die onze kerstversiering uit China vervoeren, het maken en vervoeren van een telefoon, de datacenters die onze zoekopdrachten uitvoeren, de planten en dieren waar we van eten, het asfalt van en de auto op de snelweg, een warme douche en een comfortabel huis.

Wat kost vliegen dan? Een retourtje Thailand kost voor 1 persoon 2,7 ton CO2. En ja, dat kun je gewoon kopen voor € 743. 2

Een gloednieuwe Skoda Kodiaq 2.0 TDI met Energielabel F met 150 g/km (fabrieksopgave). Bij 20.000 km is dit nog eens 3,0 ton CO2. Ook gewoon te koop. 3

En een menu met elke dag vlees: 8 kg CO2 per dag. Voor de vleeseter is dat 2,9 ton CO2 per jaar. 4

We zijn net begonnen (eten, auto, vliegreis) en zitten met 8,6 ton CO2 al bijna 2 ton boven ons budget. We leggen hiervoor 20 panelen op het dak. Eureka. Wel jammer dat het dak vol met zonnecellen nog geen budgetruimte biedt voor een warme douche….

Vliegangst is dus terecht en biedt een deel van de oplossing.

1 Zie https://www.knmi.nl/kennis-en-datacentrum/achtergrond/klimaatkennis-paraat-in-10-vragen.

2 https://www.milieucentraal.nl/duurzaam-vervoer/vliegen-of-ander-vakantievervoer/

3 NRC: Met deze Skoda kun je je vertonen, 24 juni 2017

4 https://decorrespondent.nl/4809/dit-betekent-vlees-eten-voor-onze-planeet/68270761713-40bf8414

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Social Icon
bottom of page